Vize Türleri

Vize Türleri

KISA SÜRELİ VİZE TÜRLERİ

1- TURİSTİK VİZE
Turistik vize, yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre gideceği ülkeyi ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisi, seyahat acentesiyle bir tura katılma veya biletlerin ve otelin kişi tarafından karşılanmasıyla turistik amaçlarla gidilecek ülkeyi ziyaret etmek isteyen kişiler içindir.
Başvuru Sahipleri, bu kategoriye girdiklerini gösteren belgeleri ibraz etmelidir.

2- TİCARİ / İŞ ZİYARETİ VİZESİ
Ticari vize, yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre gideceği ülkeyi ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisi, ticari amaçlarla (sözleşme imzalamak, iş toplantısına katılmak, fuar ziyareti vs.) gidilecek ülkeyi ziyaret etmek isteyen kişiler içindir ancak mesleki bir faaliyet göstermeye izin vermemektedir.
Başvuru Sahipleri, bu kategoriye girdiklerini gösteren belgeleri ibraz etmelidir.

3- AİLE / AKRABA VEYA ARKADAŞ ZİYARETİ VİZESİ
Vize, yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre gideceği ülkeyi ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisi, aile ferdini, akrabayı veya arkadaşını ziyaret eden kişiler içindir. Ziyaret edilecek kişiden, vize alınacak ülkeye göre değişen davet mektubu ve davet eden kişiye ait belgeler istenmektedir.Başvuru Sahipleri, bu kategoriye girdiklerini gösteren belgeleri ibraz etmelidir.

4- AB VEYA AET VATANDAŞI YAKINLARI ZİYARETİ VİZESİ
Aile üyesi’nin tanımı : Aile üyeleri şunlardır ;

  • Eş/partner/resmi nikahsız eş
  • 21 yaşın altındaki veya bakmakla yükümlü olunan doğrudan kendi soyundan olanlar (çocuklar) ve eşin veya birlikte yaşadığı partnerin çocukları,
  • Bakmakla yükümlü olunan doğrudan akrabalar (ör: anne/baba) ve eşin veya birlikte yaşadığı partnerin aynı şekilde akrabaları.

Başvuru sahibinin, bu kategoriye uygun olduğuna dair kanıtlayıcı belge sunması gerekmektedir. Bu kategoriye uygun olan kişilerin Schengen vizesi ücreti ödemelerine gerek yoktur; başvurunun bir Vize başvuru merkezinde yapılması durumunda vize servis bedeli tahsil edilecektir.

Önemli Duyuru:
Bu prosedür, AB/AET ülkesine seyahat eden yada AB/AET ülkesinde ikamet eden AB/AET vatandaşlarının aile üyeleri için, eğer son zamanlarda başka bir AB/AEA ülkesinde yada İsviçre'de çalışmamış yada yaşamamışlar ise, geçerli değildir.
2004/38/EC sayılı yönerge, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı olan AB/AEA yada İsviçre vatandaşlarının vize gereksinimi olan aile üyeleri için vize kolaylığı yada vize muafiyeti konularını düzenleyen yönergedir. Bu kişiler için rahat (ücretsiz ve hızlandırılmış) vize prosedürleri uygulanabilir. Eğer bir AB/AEA yada İsviçre vatandaşı kendi ülkesi dışında bir Schengen bölgesi ülkesine taşınır yada orada ikamet ederse (yada yakın zamanda taşınmış veya ikamet ediyorsa) serbest dolaşım hakkına sahip olur.
Uygunluk
Aşağıda belirtilen gerekliliklerin tümünün objektif olarak kanıtlanması durumunda uygun bulunursunuz:

  1. AB/AEA yada İsviçre vatandaşı iseniz. (buna; yasal eş, kayıtlı partner, 21 yaş altı çocuk veya bakmakla yükümlü olunan aile üyesi dahildir), ve
  2. AB/AEA yada İsviçre vatandaşına eşlik ediyor yada bu kişiye/kişilere katılmayı planlıyorsanız, ve
  3. Bu AB/AEA yada İsviçre vatandaşı kendi ülkesi dışında bir Schengen bölgesi ülkesine seyahat ediyor yada orada ikamet ediyorsa.

Eğer vize kolaylığı şartları için uygun olduğunuzu düşünüyorsanız C tipi Schengen vizesine başvuruda bulunurken tüm bu kriterlere uygun olduğunuzu kanıtlayan belgeleri sunmanız gerekmektedir. Hızlandırılmış vize başvurusu prosedüründe, Schengen vize başvuru formu üzerinde yer alan ve yıldız (*) ile işaretli olan 19, 20, 31, 32 ve 33 nolu soruları yanıtlamanıza gerek yoktur ve başvurunuzu destekleyici daha az evrak sunmanız istenecektir. AB/AEA ve İsviçre vatandaşları ile başvuru sahibi arasındaki yakınlıklarını kanıtlayan belgelerin mutlaka sunulması ve vize başvuru formunda yer alan 34 ve 35 nolu soruların yanıtlanması gerekmektedir. Tüm bu şartlar çerçevesinde başvuru sahibi Schengen vize ücretinden muaf tutulacaklardır.
Vizesiz Seyahat
Bulgaristan, Hırvatistan, İrlanda, Kıbrıs (Güney Kıbrıs) veya Romanya ülkelerinden birinden, yada Birleşik Krallık’tan (açık bir şekilde Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) / Avrupa Birliği (AB) veya İsviçre vatandaşı aile üyesi olduğu belirtilen) geçerli bir oturum izniniz varsa, Hollanda’ya giriş için vizeye gerek yoktur.

5- KÜLTÜREL / BİLİMSEL / ARAŞTIRMA / SEMİNER / KONGRE / KONFERANS / KONSER / SPOR ETKİNLİKLERİ VİZESİ
Vize, yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre gidilecek ülkeyi ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisi, bilimsel araştırma / kültürel / sportif etkinlikler vb. amacıyla gidilecek ülkeyi ziyaret etmek isteyen kişiler içindir. Katılmak istenilen organizasyona ait davetiye, bilet, ödeme belgeleri vb. tüm belgeler istenen şekilde ibraz edilmelidir.

6- TRANSİT VİZE
Havaalanı transit vizesi (Tip A) Schengen bölgesindeki havaalanlarının uluslararası transit alanlarına geçiş yapmak içindir, ancak Schengen devletlerinin topraklarına girmek için değildir.
Havaalanı transit vizesi ile, gidilecek ülkede uçuşunuzu değiştirebilirsiniz, ancak Havaalanını terk edemezsiniz.
Mısır, Lübnan veya Suriye tarafından verilmiş seyahat belgesi/pasaport sahibi devletsiz veya mülteci Filistin uyruklu kişilerin Havaalanı transit vizesine ihtiyaçları vardır (A 1951 Convention travel document/ A 1954 Convention travel document).
Filistin Makamları (PA) tarafından verilmiş bir seyahat belgesine (pasaport)  sahip kişilerin Havaalanı transit vizesine ihtiyaçları yoktur.

Önemli: Shengen bölgesi üzerinden yapacağınız transit rotanız iki yada daha fazla duraktan oluşuyor ise havalimanını terketmeseniz dahi, Schengen vizesine (C tipi vize)  ihtiyacınız bulunmaktadır.
Örneğin: Dubai’den Paris - Frankfurt - Chicago

Muafiyetler
Transit vize muafiyeti ayrıca aşağıdaki durumlarda geçerlidir;

  • Schengen,  AB (Avrupa Birliği), AEA (Avrupa Ekonomik Alanı)  ülkelerinde geçerli vizeniz veya oturumunuz bulunuyor ise
  • Canada, Japonya ve Amerika geçerli vizeniz var ise
  • Andorra, San Marino, Kanada, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri için sınırsız geri dönüş garantili bir ikamet izniniz var ise
  • Bir AB (Avrupa Birliği), AEA (Avrupa Ekonomik Alanı)  veya İsviçre vatandaşı iseniz
  • Diplomatik pasaport sahibi iseniz.
  • Hizmet veya resmi pasaport sahibi iseniz. Lütfen dikkat: Bu yalnızca listedeki belirli ülkelerin vatandaşları için geçerlidir.
  • Görevde olan uçak mürettebatı iseniz ve Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu üyesi ülke vatandaşı iseniz.

7- KISA SÜRELİ EĞİTİM VİZESİ
Bu vize tipi, eğitim kurumları veya üniversiteler tarafından düzenlenen eğitim seyahatlerine katılmak isteyen öğrenciler içindir. Eğitim görülecek kurumdan davet mektubu, eğitim sözleşmesi, konaklanacak yer ile ilgili belgeler vb. ibraz edilmelidir. Bu vize 90 güne kadar yapılacak seyahatler için geçerlidir. 90 günü aşan eğitim seyahatleri için D grubu - uzun süreli eğitim vizesine başvurulmalıdır.

8- DENİZCİ / GEMİ PERSONELİ VİZESİ
Gemi personeli ya da denizciler için çalıştıkları gemiye binene kadar gidilecek ülke topraklarına giriş ve kısa süreli kalış sağlar. Gemi personelinin gemi firması ile yaptığı sözleşmeler, görevi ile ilgili firmadan gelecek yazılar vb. tüm belgeler ibraz edilmelidir.

9- TIR ŞOFÖRLERİ VİZESİ
Bu vize tipi, Türkiye’de tescilli araçlarla gidilecek ülkeye uluslararası yolcu veya ticari mal taşıma amacı olan uzun yol şoförlerine özeldir. Bu vize tipine başvurmak isteyen kişiler gerekli olan kanıtlayıcı belgeleri ibraz etmelidir.

10- GERİ DÖNÜŞ VİZESİ
Bu vize, yaşadığı ülkeye ait kimliği / oturum kartı sahibi olup, kartlarını kaybeden / çaldıran veya kartlarının süresi dolan kişiler içindir. Başvuru Sahipleri, bu kategoriye girdiklerini gösteren belgeleri ibraz etmelidir.

11- REMIGRANT / ERKEN EMEKLİLİK VİZESİ
Vize, yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre gidilecek ülkeyi ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vizeyi alacak kişiler emekli olduğu ülkenin Sosyal sigorta bankasından (SVB) ödenek aldığına dair belgeleri ve bu kategoriye girdiklerini gösteren diğer belgeleri ibraz etmelidir.

12- SAĞLIK / TEDAVİ VEYA ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU İÇİN TEDAVİ GÖREN YAKINI ZİYARET İÇİN GEREKEN SEYAHAT VİZESİ
Vize, sınırlı bir süre gidilecek ülkede sağlık nedenleri ile tedavi görmesine veya tedavi gören, durumu ağır olan yakınını ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisi, gidilecek ülkede tedavi görmek isteyen veya o ülkede tedavi gören yakınını ziyaret etmek isteyen kişiler içindir. Hastaneden ve doktordan gelecek tüm belgeler, davetiye, bilet, ödeme belgeleri vb. tüm belgeler istenen şekilde ibraz edilmelidir.

13- RESMİ ZİYARET VİZESİ
Bu vize, yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre gideceği ülkeyi ziyaret etmesine izin vermek amacını taşımaktadır. Bu vize kategorisi, gidilecek ülkede bulunan resmi kurumdan gelen önemli bir davet ile o ülkeyi ziyaret etmek isteyen kişiler içindir ancak mesleki bir faaliyet göstermeye izin vermemektedir.
Başvuru Sahipleri, bu kategoriye girdiklerini gösteren belgeleri ibraz etmelidir.

 

UZUN SÜRELİ VİZE TÜRLERİ

1- UZUN SÜRELİ EĞİTİM VİZESİ
- Öğrenim amacıyla: Ulusal mevzuata uygun davetiye ve/veya teminat (Not: eğitim, formasyon veya araştırma kurumunca verilen kayıt sertifikası), Türkiye’deki üniversiteden alınmış yazı (başvuru sahibinin gidiş amacına ve Erasmus / Sokrates burslu olarak bir üniversitede eğitim göreceğine dair belgeler, hibe yazısı (Apostilli olarak sunulması gerekmektedir), transkript (Yabancı uyruklu öğrencilerin hangi ilde okuyorsa oradan alınmış Apostilli transkript sunmaları gerekmektedir), learning agreement 3 taraftan imzalı) vb. belgeler ibraz edilmelidir. Türkiye kurumlardan alınan belgeler ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir.
- AB’nin eğitim, öğrenim veya araştırma programlarına katılım amacıyla: -Üniversite veya araştırma merkezi tarafından gönderilen davet mektubunun aslı. -Vize başvurusu yapanın, bir Avrupa Birliği Programı kapsamında desteklendiğini gösterir. Türkiye Ulusal Ajansı (AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi) veya TÜBİTAK tarafından verilmiş mektup vb.belgeler ibraz edilmelidir.
- Eğer Tıp Öğrencisi iseniz; öğrencinin hiçbir tıbbi müdahalede bulunmayacağına dair gidilecek ülkedeki okul tarafından verilmiş yazı ve diğer gerekli belgeler ibraz edilmelidir.
- Başvuru sahibi öğretmen veya öğretim görevlisi ise: İşveren mektubu ve izin onayı (görev yazısı) ve diğer gerekli belgeler ibraz edilmelidir.
- Başvuru sahibi öğrenci ise: Son 6 ayı aşmamış güncel tarihli Öğrenci Belgesi (E-devletten barkodlu talep edilmektedir). Yabancı uyruklular için transkriptleri Apostilli talep edilmektedir. Diğer gerekli belgeler de ibraz edilmelidir.
- Staj programına katılım amacıyla: Ulusal mevzuata uygun davetiye ve/veya teminat (davetiye yollayan kişiye ait kimlik veya pasaport görüntüsü talep edilmektedir), Türkiye’deki üniversiteden alınmış yazı (Başvuru sahibinin gidiş amacına ve Erasmus / Sokrates burslu olarak gidilecek ülkedeki üniversitede eğitim göreceğine dair belgeler, hibe yazısı (Apostilli olarak sunulması gerekmektedir), transkript (Yabancı uyruklu öğrencilerin hangi ilde okuyorsa oradan alınmış Apostilli transkript sunmaları gerekmektedir), learning agreement 3 taraftan imzalı) ve diğer gerekli belgeler ibraz edilmelidir. Türkiye kurumlardan alınan belgeler ıslak imzalı ve kaşeli olması gerekmektedir. Eğer staj gidilecek ülkede faaliyet gösteren firmada yapılacak ise o firmadan davet mektubu davet eden kişinin kimlik fotokopisi ve firmaya ait Visura Camerale sunması gerekmektedir. Seyahat amacını belirten dilekçe (başvuru sahibinden ve sponsorlar tarafından); Sponsorlara ait yeni kimlik veya pasaport veya ehliyet fotokopisi yok ise, noterden imza beyannamesi talep edilmektedir. Dilekçede kimle, nereye, hangi amaç ile, masraflar kim tarafından karşılanıyor özel durum istekleri içeren dilekçe ve diğer gerekli belgeler ibraz edilmelidir.

2- AİLE BİRLEŞİMİ VİZESİ
Gidilecek ülkede aile birleşimi uzun süreli (D tipi /Ulusal) vize tipine dahil olmakta ve 90 günden fazla konaklamalarınız için kullanabilmektedir. Bu vize türü aile/akraba ziyareti vizesinden farklıdır çünkü; Gidilecek ülkede bulunan aile ve akrabayı ziyaret vizesi Schengen vizesi dahilindedir ve 180 gün içinde en fazla 90 gün kalınacak durumlarda verilebilmektedir.

3- ÇALIŞMA İZNİ VİZESİ
Gidilecek ülkede çalışmak amacıyla 3 aydan fazla süre kalmak durumunda olanların, o ülkeye ait çalışma vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Avrupa Birliği üye ülkeleri ve İsviçre vatandaşları bu vizeden muaf olup, diğer üçüncü ülke vatandaşları bu vizeye tabidirler. 

Vize Bilgi Talep Formu


Ad Soyad*
Seyahat edeceğiniz Ülke:
Telefon *
Seyahat Tarihi
E-mail:
Açıklama:

Adres:  Akdeniz Cad.Akdeniz İş Merkezi No: 5 Kat:7 Daire:719 Pasaport / İZMİR 

Tel: 0 232 482 0 300       Gsm: 0 554 433 79 39      Fax: 0 232 482 0 343

Email:  Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.     Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.     Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

 

EKSELANS TURİZM SEYAHAT ACENTASI – A 6312

S5 Box